Criteria
Wie komen er nu voor vermelding op het monument in aanmerking? In principe ‘strekt’ het monument zich uit over de autorensport, terwijl bijzondere prestaties in andere takken van autosport in aanmerking kunnen worden genomen. De criteriumcommissie heeft zich beijverd de criteria zo ‘hard’ mogelijk vast te leggen om oeverloze discussies over ‘waarom hij niet?’ te voorkomen.

De volgende prestaties zijn maatgevend:

• Behaalde WK-punten in de Formule 1
• Het winnen van een ‘klassieker’ zoals de Monte Carlo Rally, 500-mijlsrace van Indianapolis, 24-uur Le Mans, Targa Florio etc.
• Het winnen van een Europese titel of een gelijkwaardig kampioenschap

Na rijp beraad heeft de criteriumcommissie bij de onthulling van het monument op 8 augustus 1998 een totaal van achttien namen voorgedragen van personen die aan de gestelde criteria hebben voldaan.

The beat goes on
Met de onthulling van het monument in 1998, was de kous niet af. Ondanks zijn zware, stenen dynamiek blijft het monument ‘in beweging’. Om de zoveel tijd komt de commissie bijeen om te onderzoeken of er redenen zijn om nieuwe namen op het monument ‘bij te schrijven’. Als een jonge Nederlandse coureur een prestatie levert die aan een van de criteria voldoet, verwerft hij zich daarmee het recht in de eregalerij van de Nederlandse autosport opgenomen te worden.