NieuwsNyck de Vries en Renger van der Zande als nieuwe namen op het Nationaal Autosport MOnuMENT
ZANDVOORT, 16 augustus 2022 - De namen van Nyck de Vries en Renger van der Zande zijn toegevoegd aan het Nationaal Autosport MOnuMENT, dat ook na de verbouwing van het CM.com Circuit Zandvoort nog steeds is terug te vinden bij de hoofdingang.
Van der Zande en De Vries vertegenwoordigden in hun loopbaan Nederland vooral buiten de landsgrenzen. Het viel daarom niet mee om beide coureurs tegelijkertijd in Zandvoort te ontvangen. Renger van der Zande was, net terug uit Amerika, bij de onthulling van zijn naam op het MOnuMENT aanwezig, Nyck de Vries werd vertegenwoordigd door zijn vader Hendrik-Jan.

Renger van der Zande
Renger van der Zande pakt in 2005 zijn eerste kampioenschap in de autosport. Hij wint het Nederlands kampioenschap Formule Renault. De jaren die volgen is hij niet vaak meer in Nederland actief. Als Formule 3-coureur racet hij in heel Europa en in Macau. Als hij dan weer eens in Nederland is gaat het gelijk goed. Het beste voorbeeld daarvan is zijn overwinning bij de Formule 3 Euroseries race op Zandvoort in 2008.
Na een aantal jaren Formule 3 reist Renger als coureur de wereld over om in veel verschillende series te racen. In 2010 rijdt hij een volledig seizoen GP3, in 2011 rijdt de door Mercedes ondersteunde Van der Zande in de DTM. Een jaar later rijdt hij bij zijn debuut in het World Endurance Championship zijn eerste race in een Sportscar. In 2013 start Renger in de American Le Mans Series. Die race in Amerika blijkt een belangrijke stap te zijn in de loopbaan van Renger. Van der Zande is vanaf het eerste moment erg snel in de Sportscars en maakt al snel naam in Amerika. Hij racet dan nog steeds over de hele wereld op het wereldwijd allerhoogste niveau in GT’s en Sportscars maar in zijn agenda wordt steeds meer tijd ingenomen voor wedstrijden in Amerika.
Renger wordt in 2016 kampioen in de Amerikaanse LMPC-klasse en komt op het hoogste Amerikaanse Sportscar-niveau terecht. Met uiteindelijk ook een fabriekscontract bij Cadillac. In 2019 en 2020 wint Renger de 24 uur van Daytona.

Nyck de Vries
Nyck de Vries verhuist al op jonge leeftijd naar Italiл. Daar wordt hij een zeer succesvolle karter. In de jaren 2008 tot en met 2011 wint de geboren Fries acht verschillende internationale kartkampioenschappen. Na zijn overstap naar de raceauto’s wint hij in 2014 zowel het Formule Renault Alps kampioenschap als de Formule Renault Eurocup. Daarna volgen een aantal seizoenen dat De Vries weliswaar races wint en in de belangstelling staat van Formule 1-teams, maar de laatste stap naar de Formule 1 niet weet te zetten. Althans, als het gaat om het racen in de Formule 1. Als Formule 1-testcoureur en simulator-coureur verricht De Vries veel nuttig werk en leert hij veel. Als hij in 2019 Formule 2-kampioen wordt en in 2021 de Formule E-titel pakt wordt de vraag wanneer hij eindelijk Formule 1 Grands Prix mag racen nog vaker gesteld dan voorheen. In 2022 maakt hij op Monza eindelijk zijn Formule 1 racedebuut. Een paar dagen nadat zijn naam s toegevoegd aan het Nationaal Autosport MOnuMENT. Als last-minute vervanger van de zieke Alexander Albon eindigt De Vries zijn debuutwedstrijd als negende. Nu kan de Formule 1 niet meer om hem heen. De race in Monza is het laatste zetje dat De Vries nodig heeft om volwaardig Grand Prix-coureur te worden. In 2023 is hij dat, bij het team van Alpha Tauri.


Max Verstappen op het puur Nederlandse Nationaal Autosport MOnuMENT
ZANDVOORT, 3 juni 2016 - De naam van Max Verstappen is bijgeschreven op het Nationaal Autosport MOnuMENT, bij de ingang van Circuit Park Zandvoort. Na zijn sensationele zege tijdens de Grand Prix van Spanje kon een vermelding uiteraard niet uitblijven. Max onthulde zijn vermelding op vrijdag 3 juni, aan de vooravond van de Familie racedagen, driven by Max Verstappen op Circuit Park Zandvoort.

Nog geen drie weken na zijn Formule 1-overwinning kreeg Max Verstappen een vermelding op de eregalerij van de Nederlandse autosport. Voor de criteriumcommissie van het Nationaal Autosport MOnuMENT was de overwinning in Barcelona net dat 'extra' om Max' naam op het monument bij te schrijven door zijn naam in te laten beitelen. Nederlandse coureurs, waaronder Max' vader Jos Verstappen, gingen de Grand Prix-winnaar voor. Het zal niemand verbazen dat Max als jongste coureur ooit aan het Nationaal Autosport MOnuMENT is toegevoegd.

Max is niet alleen voor deze onthulling naar Circuit Park Zandvoort gekomen. Tijdens de Familie racedagen, driven by Max Verstappen kunnen de fans van Max hem voor de eerste keer sinds zijn zege in actie zien. Max geeft op zaterdag 4 en zondag 5 juni demo's met een Red Bull Racing Formule 1-auto, aangevuld met overige optredens voor het publiek.

Op 15 mei 2016 won Max Verstappen de Grand Prix van Spanje. De pas 18-jarige coureur zette de Formule 1-wereld daarmee volledig op zijn kop. Max is niet alleen de eerste Nederlander in de Formule 1-geschiedenis die een Grand Prix heeft gewonnen, hij is ook by far de jongste coureur ooit met een Formule 1-zege achter zijn naam. In zijn eerste race voor het team van Red Bull Racing schreef hij meteen autosportgeschiedenis. Dit tot grote vreugde van de Nederlandse autosportfans, die decennialang op een Nederlandse Formule 1-overwinning moesten wachten. Niet alleen in Nederland was en is Max het gesprek van de dag. Honderden miljoenen racefans uit de hele wereld zagen hoe Max het onmogelijke mogelijk maakte en sloten de jonge coureur in hun hart. Max zit dan ook daar gebeiteld, dus niet alleen op het Nationaal Autosport MOnuMENT!


Giedo van der Garde en Robin Frijns bijgeschreven op Nationaal Autosport MOnuMENT


ZANDVOORT, 23 augustus 2013 - 15 jaar geleden werd het Nationaal Autosport MOnuMENT onthuld naast de hoofdingang van Circuit Park Zandvoort. Op het monument staan de namen van Nederlandse coureurs die voldeden of voldoen aan de (pittige) sportieve criteria. Op zaterdag 31 augustus, tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort, wordt de eregalerij van de Nederlandse autosport uitgebreid met de namen van Giedo van der Garde en Robin Frijns. Beide coureurs zullen hierbij aanwezig zijn.

Giedo van der Garde dankt zijn aanstaande vermelding aan zijn prestaties van de afgelopen jaren, met als hoogtepunt het kampioenschap in de Formule Renault 3.5. Ook landgenoot Robin Frijns wist vorig jaar deze titel op zijn naam te schrijven. Het was zijn derde titel op rij, een jaar eerder werd hij kampioen in de Eurocup Formule Renault 2.0. In 2010 behaalde hij in de Formule BMW Europa de hoofdprijs.

De Historic Grand Prix Zandvoort is een voor de hand liggend evenement voor de onthulling. Een aantal grootheden uit de Nederlandse autosport, met een vermelding op het monument, is dat weekend prominent aanwezig. Denk aan Gijs van Lennep, Jan Lammers, Arie Luyendijk, Tom Coronel en Robert Doornbos. Op het circuit racen ondertussen de auto's waarmee enkelen van de grote mannen van de Nederlandse autosport hebben geracet, of waarin tegenstanders verwoede pogingen deden om die Nederlandse prominenten te passeren.


Bleekemolen en Doornbos bijgeschreven op Nationaal Autosport Monument
ZANDVOORT, 30 september 2008 - Autosportcoureurs Jeroen Bleekemolen en Robert Doornbos hebben een eervolle vermelding op het Nationaal Autosport Monument gekregen, door hun grootse resultaten in de autosport. Bij de hoofdingang van Circuit Park Zandvoort werden dinsdag de namen van Bleekemolen en Doornbos op het monument bijgeschreven. De heren zullen overigens toevalligerwijs dit seizoen een duo vormen voor Team Netherlands in de A1GP, waarvoor komend weekend op Circuit Park Zandvoort het startsein zal worden gegeven.

De naam van Jeroen Bleekemolen is reeds de tweede Bleekemolen die op het Nationaal Autosport Monument prijkt. Eerder werd al de naam van zijn vader Michael Bleekemolen op het monument vereeuwigd. De jongste zoon van Michael heeft inmiddels ook een lange staat van dienst in de autosport, maar dankt zijn vermelding vooral aan zijn prestaties van het afgelopen jaar. Bleekemolen behaalde dit jaar een glansrijke overwinning tijdens de 24 Uur van Le Mans in de LMP2-klasse met Peter van Merksteijn en Jos Verstappen in een Porsche RS Spyder. Daarnaast werd Bleekemolen dit jaar kampioen in de hoogaangeschreven Mobil1 Porsche Supercup, een spannende Porsche-merkencup die in het voorprogramma van de Formule 1 garant staat voor veel spektakel. Verder zorgden de behaalde kampioenschapspunten in de afgelopen twee seizoenen van de A1GP ervoor dat er geen twijfel over de vermelding van de Aerdenhouter kan bestaan.

Robert Doornbos dankt zijn vermelding aan de successen die hij in de Formule 1 en de Champcar World Series boekte. Na acht Formule 1-races, lukte het de Rotterdammer niet om een vervolg te geven aan zijn carriere in de koningsklasse van de autosport. Hij maakte de overstap naar de Verenigde Staten van Amerika, waar hij vorig jaar in de Champcar World Series als debutant uitstekende zaken deed. Doornbos belandde in zijn allereerste race zelfs direct op het erepodium, een prestatie die na Nigel Mansell in 1993 niemand wist te behalen. Bovendien zou Doornbos dat seizoen ook twee wedstrijden winnen in de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1, zoals de Champcar World Series ook wel genoemd werd. Hij besloot het seizoen als derde in de eindstand en werd benoemd tot "Rookie of the Year".

Het Nationaal Autosport Monument is een initiatief van een groep oud-coureurs, journalisten en zakenlieden en werd in 1998 neergezet om coureurs die Nederlandse autosportgeschiedenis hebben geschreven, in herinnering te houden. Dit gebeurde ter nagedachtenis van de 24-jarige talentvolle coureur Marcel Albers, die tijdens een Britse Formule 3-race verongelukte. Het monument telt inmiddels 25 namen.


Drie nieuwe coureurs toegevoegd aan monument
ZANDVOORT, 14 oktober 2006 - Drie autocoureurs zijn toegevoegd aan de lijst met namen op het Nationaal Autosport Monument, te vinden bij de hoofdingang van het Circuit Park Zandvoort aan de Burgemeester Van Alphenstraat in de Noord-Hollandse badplaats. Het gaat om Formule 1-coureur Christijan Albers, Duncan Huisman, die uitkomt in het FIA WK Toerwagens en Charles Zwolsman jr., die actief is in de Amerikaanse Champ Car-klasse.

Het initiatief tot oprichting van het Nationaal Autosport Monument werd in 1996 genomen door een aantal oud-coureurs, zakenmensen en journalisten. Aanleiding was het verongelukken van de 24 jarige Marcel Albers tijdens een Formule 3 race in Engeland in 1993. Daardoor ontstond het idee om een blijvende hommage te creeren voor rijders die voor de Nederlandse autosport van grote betekenis zijn of zijn geweest. Coureurs dus waar Nederland trots op kan zijn! Zo vermeldt het monument, dat in 1998 werd onthuld, onder andere de namen van Maus Gatsonides, Carel Godin de Beaufort, Gijs van Lennep, Jan Lammers, Arie Luyendijk en Tom Coronel. Het criterium voor vermelding is in grote lijnen dat de betreffende coureur tijdens een internationaal aansprekend kampioenschap, punten moet hebben behaald.

Nadat het enige jaren lang rustig was rondom het monument, konden nu op initiatief van het bestuur van de Stichting Nationaal Autosport Monument, die bestaat uit prominente autosportpersoonlijkheden uit heden en verleden, niet minder dan drie coureurs worden toegevoegd.

Christijan Albers dankt zijn vermelding aan het behalen van WK-punten in de Formule 1 en het winnen van de kampioenstitel in het Duits Formule 3-kampioenschap in 1999. Duncan Huisman behaalde punten voor het WK Toerwagens en won bovendien als eerste Nederlandse coureur de 24-uursrace voor toerwagens en GT's op de Nurburgring-Nordschleife. Ook won hij tot zelfs vier maal toe de Masters van de Toerwagens in Macau! Charles Zwolsman jr. schreef vorig jaar het Amerikaanse Toyota Atlantic-kampioenschap op zijn naam en komt nu zelfs uit in de Champcars waar hij inmiddels regelmatig bij de top tien te vinden is. De drie coureurs onthulden vorige week vrijdag uiteraard zelf hun namen op het Nationaal Autosport Monument!