Monument
Het NATIONAAL AUTOSPORT MOnuMENT is een initiatief van een groep oud-coureurs, managers en journalisten. Aanleiding was het verongelukken van de 24-jarige, talentvolle coureur Marcel Albers. Hij kwam om het leven in 1992 tijdens een race om het Brits Formule 3 kampioenschap op Thruxton in Engeland. Door dit trieste ongeval realiseerden de initiatiefnemers zich hoe belangrijk het is om personen die Nederlandse autosportgeschiedenis hebben geschreven, of dat nog steeds doen, in herinnering te houden.


Karl Adrian Wolff


Het Nationaal Autosport MOnuMENT is ontworpen door de Amerikaanse beeldend kunstenaar Karl Adrian Wolff.

Wolff is zelf een groot liefhebber van de autosport, die voor hem een belangrijke bron van inspiratie is. In zijn werk wil hij de spanning, de uitdaging en heroïek van de sport en zijn bewondering voor onder meer coureurs, ontwerpers, technici en sponsors vastleggen. Aan het definitieve ontwerp van het Nationaal Autosport MOnuMENT ging een groot aantal ideeën vooraf.
Na zijn universitaire studie in Fine Arts vestigde de veelzijdige Wolff (1954) zich als schilder, beeldhouwer, ontwerper en architect aan het Tahoe Meer in Californië.


Joop en Michiel Utens


Het kolossale stuk hardsteen met een gewicht van 23 ton arriveerde eind februari 1998 op de terreinen van Beeld- en Steenhouwers Atelier Joop Utens in Echt (Limburg).

Na deskundig advies van Michel Oprey was de kalkhoudende, hardstenen plaat eind 1997 uitgezaagd in een groeve in Ierland, om daar aan zijn ‘aanlooproute’ te beginnen. Beeld- en steenhouwer Joop Utens (1937-2006), die zijn vak al ruim veertig jaar uitoefende, had er ruim vier weken zuivere haktijd voor nodig om het monument zijn definitieve vorm te geven. In ‘afgeslankte’ vorm weegt het monument nog altijd 19 ton. Het transport en de plaatsing van dit gevaarte is dus al een kunststuk op zich geweest.
Gezien de hardheid van het materiaal moet het Nationaal Autosport MOnuMENT in staat worden geacht met gemak de 22e eeuw te halen.
Michel Utens, de zoon van Joop, zorgde met behulp van een computer-gestuurde zandstraalmachine voor het aanbrengen van de namen van de coureurs en de Founding Members. Joop Utens is in 2006 overleden.